U osnovi Transakcione analize je filozofska postavka :

Svako ljudsko bice je OK .

Everybody is OK

 

      Svako ima kapacitet da misli.


   Svako odlucuje o svojoj sudbini, i svako moze da donese odluku da je promeni.


Ego stanja :

Licnost cine / po transakcionaoj analizi / 3 osnovna stanja Ega : Roditeljsko, Odraslo i Decije.

 

 

Igre :  Ljudi u procesu odrastanja i socijalizacije uce da otvoreno izrazavaju svoje potrebe, ili ...da igraju igre i manipulacijom pokusaju da iznude ono sto misle da im je potrebno.


Autonomija licnosti :

Postizanje Autonomije je idealni cilj Transakcine analize po Eriku Bernu.

Autonomije pretstavlja ozivljavanje 3 ljutska kapaciteta: Svesnosti , spontanosti I bliskosti.

Svesnost je sposobnost da se oseti, vidi, omirise, cuje na neposredan nacin, bez filtriranja ili interpretiranja iskustava. Sposobnost da se bude u kontaktu sa unutrasnjim senzacijama kao i sa spoljasnjom realnoscu.

Sa socijalizacijom mi ucimo da vidimo, cujemo na odredjei nacin. Deca medjutim opazaju na neposredan nacin, oni cuju price koje pevaju bez potrebe da daju naziv ptici, uzivaju gledajuci vrt bez zelje da znaju nazive cveca. Svestan covek zivi sada i ovde a ne na nekom drugom mestu, u nekom drugom vremenu.

Spontanost po Bernu podrazumeva slobodu izbora i izrazavanja osecanja kojima covek raspolaze/ roditeljskih, odraslih i decijih/. Oslobadjanje od unutrasnje prinude za igranjem igara. Spontana osoba ima dostupan izbor misljenja, osecanja i ponasanja iz sva tri Ego stanja.Ona odgovara spontano na stimuluse iz okoline , i na realitet iz sva tri Ego stanja, njeni odgovori su adekvatni situaciji.

Intimnost pretstavlja ociscenu od igara - iskrenost svesnog coveka. To je autenticna razmena emocija Slobodnog Deteta sa Slobodnim Detetom , bez manipulacija i iskoristavanja. Odrasli pri tom obezbedjuje kontekst za razmenu i monitorise posvecenost i iskrenost.  Unutrasnji Roditelj nam u interakcijama obezbedjuje podrsku i zastitu.

Za neke autore Autonomija je utopija , za druge zivotna misija. Ako je shvatimo kao razvojni process , slican Maslovlejvom konceptu samoaktualizacije , ona traje ceo zivot.