Redefinisanje odnosa prema ljubavi

Za mnoge ljude slika partnerstva ima karakteristike roditeljskih stilova u ljubavi. Ponekad je ona disfunkcionalna. Disfunkcionalne slike, vizualizacije i snovi u budnom stanju vode disfunkcionalnim izborima, vrednostima i ishodima u ljubavi.

Suprotno od toga ako ste svesni autenticne potrebe ona je put ka funkcionalnim izborima i izbagavanju emotivnih povreda.

 Mi rekreiramo svoje snove- iskustvom sa patrnarima, dodajemo nove vrednosti koje odgovaraju realnim i autenticnim potrebema ili novim iluzijama i zabludam.

 Mnoge sumnje i strahovi u ljubavi su vezani za nase svesne i nesvesne izbore – da li je on /ona pravi izbor, da li ja zavredjujem pravog, da li umem da zadrzim pravog, da li sam realna u ocekivanjima….

Zablude kreiraju sumnje , a sumnje sabotiraju vas odnos.

Svesnost o vasim dilemama i stahovima vas ne udaljava od realizacije srecne veze, vec vas priblizava.

Imanje snova takodje, mada ti snovi ne treba da budu SKRIPTNI snovi vec redefinisani uz pomoc dekontaminiranog Odraslog.

Odrasli sluzi da ih readaptiramo svojim stvarnim potrebama i realnosti.

U situacijama kada nas nasa verovanja, snovi ne vode ka srecnim ishodima u vezi ili izborima potrebno ih je preusmeriti. Ostvarenje ponekad pocinje ozbiljnom frustracijom.

Zapitajte sebe – Sta je zaista vazno za mene u ljubavnom odnosu ?

Ponekad misleci o prethodnim vezama ne primecujemo sopstvenu EVOLUCIJU.Ono sto smo naucili iz veza mozemo primeniti u SADA u vidu ugovora : kako cu to iskoristiti za dobro po sebe u svojoj aktuelnoj ili buducoj vezi.

Sresti, prepoznati,cuti sva svoja ego stanja i koristiti ih autonomno i svesno pretstavlja  - Ljubav i Mudrost u Akciji.

 

 

 

Kako menjamo zivotni skript

Eric Berne je jednom prilikom rekao da skript / nas zivotni plan / moze da promeni velika sreca, velika nesreca ili psihoterapija. Sve sto nam se u zivotu desava moze biti poput stepenica u nasem licnom rastu i razvoju, i svaka prijatna ili nepriatna situacija je izazov za razvoj nasih potencijala i ucvrscivanje uverenju da je jedina zdrava pozicija : Ja sam OK, ti si OK. To je zivotna pozicija pobednika.

Srecan Bozic!

Sta je ZIVOT ucimo na svakom koraku, kroz radosti, tuge, izazove, psihoterapiju....
Najveci ucitelji su ipak dobra BICA i dobri ljudi. Oni imaju tu izuzetnu sposobnost da jednostavne trenutke ucine cudesnim, svojom plemenitoscu i toplinom. Njihovi gestovi dobrote ucine da oko vas sve odjednom zasvetli i dobije smisao.
Zelim vam da budete okruzeni dobrim ljudima i bicima.
Zelim vam da ucite da ih prepoznajte i cenite.
Zelim vam da budete deo tog bratstava.
Srecan Bozic!

Za Novu Godinu punu ljubavi !

Novogodisnji koan : 
Oni koje volite i koje ste voleli a zasluzivali su vasu ljubav, volite ih i dalje, jos vise, na razne nacine - duhovni, psiholoski, fizicki, ili sve zajedno.
Za one koje ste voleli a nisu zasluzivali vasu ljubav, osetite saosecajnost.
Saosecajnost je vrsta ljubavi takodje .
VAS ZIVOT JE CISTA I BESKRAJNA, SVEPRISUTNA LJUBAV.

Iskustva

Svako iskustvo odredjuje ono posle njega. Ukoliko su iskustva bila neprijatna, osoba ce imati tendenciju da ponavlja iste obrasce sa paradoksalnim ocekivanjem da ce doziveti promenu na bolje.

Samo ukoliko rizikujete da odustanete od ustaljenih obrazaca misljenja,osecanja i ponasanja, otvarate mogucnost da se promena desi. Spontanost omogucava da izrazimo sebe, svesnost da znamo gde , kada i sa kim zelimo da razmenjujemo, a bliskost omogucava da sretnemo i zadrzimo pored sebe one ljude koji su i sami na putu licnog rasta i autonomije.

Autonomija licnosti :

* Sloboda je izbor , da ono sto cinite za sebe, druge i Univerzum - bude za dobrobit svih.

* Svaki novi dan, svaki korak i odluka su mogucnost za promenu na putu vaseg licnog razvoja i rasta.

 

November 8,2017

O ljubavi 

Partnerska ljubav je samo jedna slika u ogromnoj galeriji vaseg zivota. Nemojte se truditi da je razvucete - polomicete ram, unisticete sliku. Ostavite mesta za slike drugih vaznih ljubavi : prema sebi, prijateljima, deci, prirodi, zivotinjama, umetnosti, duhovnosti....Tako da svaka slika ima svoje mesto i smisao. Tada je izlozba kompletna. I vredna gledanja.